Beeldgebruik bij audits

Wil je meer leren over hoe beeld te gebruiken bij audits? Klik hier voor de e-learning ‘beeldgebruik in audits’ (toegang na registratie).

Beeldgebruik bij audits

Het gebruik van beeld kost net als taal tijd om te leren. Onze ervaring bij de Design Audit Studio is dat veel onderzoekers vooral werken met tekst en beeld weinig inzetten. En dat terwijl beeld zoveel te bieden heeft!

Waarom beeld gebruiken als onderzoeker bij audits?

Het visualiseren van informatie zorgt voor nieuwe inzichten en laat zien waarover teamleden van mening verschillen én het eens zijn (een gedeeld beeld). Daarnaast helpt beeld om de boodschap van het onderzoek beter over het voetlicht te brengen bij de stakeholders. Daarom is de Algemene Rekenkamer steeds meer beeld in de vorm van infographics in haar rapporten gaan gebruiken.

Om onderzoekers te stimuleren om visueel te werken, is het belangrijk om al tijdens het onderzoek aan de slag te gaan met beeld. Dat onderzoekers niet alleen tekstgericht zijn, bleek al uit het afstudeeronderzoek van Meijer. Om onderzoekers visueel geletterd te maken, is een e-learning ontwikkeld (toegankelijk via AFROSAI-E Learning Platform (ALP)).

Ga zelf aan de slag met de e-learning

Om toegang te krijgen tot de e-learning over beeldgebruik bij audits ga naar http://www.afrosai-e.org.za en klik je op de e-learning tab (rechtsboven). Klik op ‘registreer’ en vul het profiel in. Binnen 24 uur wordt per mail de toegang bevestigd. Met de gebruikersnaam en het wachtwoord kun je via het AFROSAI-E Learning Platform (ALP) de cursusvolgen. Let op: de cursus is te vinden onder de categorie ‘innovative audit skills.’

Deze e-learning ‘Beeldgebruik bij audits’ is ontwikkeld door auditors en voor auditors, en is verschenen in 5 talen: Engels, Nederlands, Frans, Arabisch en Portugees. Na registratie is deze basiscursus beeldgebruik gratis toegankelijk voor auditors: iedereen en overal. Op deze manier hopen we de hele rekenkamergemeenschap visueel geletterd te maken.

Hoe kun je beeld gebruiken in je onderzoek?

Het belangrijkste is om te beseffen dat beeld een integraal onderdeel moet zijn van een onderzoek en niet iets dat als laatste wordt toevoegt. Als je al tijdens je onderzoek visualiseert, heb je daar niet alleen profijt van tijdens je onderzoek (nieuwe inzichten, gedeeld beeld) maar kun je ook de grafisch vormgever beter betrekken over wat je wilt overbrengen. Dan zorg je er namelijk voor dat de vorm de inhoud volgt. Beeld kun je in alle fasen van je onderzoek gebruiken: voor, tijdens én na onderzoek. Maar ook met diverse doeleinden: illustratief, informerend of juist overtuigend. Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien. 

Gedetailleerd storyboard met de route van design naar audit
Een visueel auditplan
Infographic over hoe geothermie en drinkwater worden gewonnen op verschillende dieptes in de ondergrond

Een infographic om uit te leggen hoe Geothermie en drinkwater worden gewonnen op verschillende dieptes in het aardoppervlakte
Gedetailleerd storyboard met de route van design naar audit
Een voorbeeld van beeld als discussiehulp én verslag tijdens de webinar van het INTOSAI Capacity Building Committee (7-8 oktober 2020)