Toespraak Ewout Irrgang over revolverende fondsen

Collegelid Ewout Irrgang heeft vrijdag 8 juni een toespraak gehouden over revolverende fondsen. Hij deed dat op het congres van de Universiteit Maastricht ‘Leren zorgvuldig revolveren’. 

Revolverende fondsen zijn fondsen waarin de overheid geld stort dat dient om projecten met een publiek doel te financieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het verstrekken van leningen of door te investeren in het aandelenkapitaal van bedrijven. Het idee van revolverende fondsen is dat opbrengsten - zoals rente en geld uit de verkoop van aandelen - terugvloeien naar het fonds, waardoor het geld weer ingezet kan worden voor het financieren van andere projecten.

In de toespraak gaat Irrgang onder meer in op de redenen waarom de Algemene Rekenkamer sinds dit jaar bijzondere aandacht heeft voor deze fondsen. “Als Algemene Rekenkamer vinden we het belangrijk dat publiek geld zinnig, zuinig en zorgvuldig wordt uitgegeven. Nu er steeds meer publiek geld wordt besteed in de vorm van revolverende fondsen, proberen we transparant te krijgen hoe de verschillende revolverende fondsen in elkaar zitten. Én hoe het zit met de democratische verantwoording hierover.” Het onderzoek van de Rekenkamer zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 worden gepubliceerd.