Niet-partnerlanden die de JSF kopen

Ook landen die niet deelnemen aan het internationale JSF-programma kunnen de JSF kopen. Zij kopen het toestel dan als exportproduct van de Verenigde Staten. De VS volgt voor zulke wapenverkopen de procedure Foreign Militairy Sales (FMS).

FMS

FMS houdt in dat het kopende land geen zaken doet met het producerende bedrijf, maar met de Amerikaanse overheid.

Welke landen kopen de JSF?

Tot nu toe (stand: 01-01-2019) hebben de volgende landen de JSF besteld via FMS:

  • Israël
  • Japan
  • Zuid-Korea
  • België.

Aantal bestelde toestellen door niet-partnerlanden

In de periodieke voortgangsrapportages informeert de minister van Defensie de Tweede Kamer over hoeveel JSF-toestellen de niet-partnerlanden bestellen.

Royalty’s en opslagen

De niet-partnerlanden die de JSF kopen, betalen bovenop de koopprijs royalty’s voor elk JSF-toestel dat zij kopen. Die zijn voor de partnerlanden in het JSF-programma die samen het JSF-toestel hebben ontwikkeld. Ook Nederland krijgt royalty's.

Verder betalen niet-partnerlanden bij een FMS-koop ook opslagen op de koopprijs voor de producent voor het afhandelen van de order en het in stand houden van de serviceorganisatie (surcharges), en voor de Amerikaanse overheid, die de verkoop aan deze landen regelt (Administration Management Costs). Deze opslagen belopen circa 5% van de koopprijs. Partners hoeven die opslagen niet te betalen.