Het kiesgroepprogramma in Oost-Europa en de Balkan

De Algemene Rekenkamer zet haar kennis en expertise in voor technische samenwerking die het ministerie van Financiën uitvoert via het kiesgroepprogamma.

Kiesgroepprogramma

Het kiesgroepprogramma richt zich op technische samenwerking met landen die Nederland vertegenwoordigt in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Het huidige kiesgroepprogramma loopt van januari tot en met december 2024.

Waarom werken we samen met rekenkamers in Oost-Europa en de Balkan?

Het doel van het programma is om rekenkamers in de kiesgroeplanden door middel van technische assistentie te ondersteunen en te versterken. Net als de andere capacity building programma’s, is het kiesgroepprogramma vraaggestuurd.

Binnen het kiesgroepprogramma 2024 werken we samen met de rekenkamers van Bosnië en Herzegovina, Georgië, Moldavië, Noord-Macedonië, Roemenië en Oekraïne.

Het kiesgroepprogramma ontvangt financiering van het ministerie van Financiën en maakt deel uit van het bredere kiesgroepprogramma van hetzelfde ministerie. Het doel van dit programma is om bewustwording te vergroten en Europese en internationale standaarden voor transparante en solide openbare financiën te implementeren.

Regionale samenwerking

Met de rekenkamers van alle 6 landen bouwen we voort op de eerdere samenwerking van de afgelopen jaren, welke gericht was op het strategisch programmeren van onderzoeken. In 2024 werken we aan het verbeteren van de impact  door middel van stakeholder engagement. Door het delen van ervaringen en het leren van best practices, beogen we onderzoeken relevanter te maken voor stakeholders, om zo uiteindelijk de impact van  onderzoeken te vergroten.

Bilaterale samenwerking

In 2024 hebben we  bilaterale samenwerkingen met de rekenkamers van Moldavië, Noord-Macedonië en Roemenië. 

De samenwerking met de rekenkamer van Moldavië richt zich op het versterken van de integriteit binnen de rekenkamer van Moldavië. Op verzoek van de rekenkamer van Moldavië modereren wij de IntoSAINT self-assessment: een tool voor rekenkamers om sterke en zwakke kanten op het gebied van integriteit te analyseren met behulp van een externe moderator. 

Met de rekenkamer van Noord-Macedonië is de samenwerking gericht op focusonderzoeken. Dit zijn korte onderzoeken zonder conclusies en aanbevelingen die gericht zijn op het vergroten van de impact van rekenkamers door middel van het aanleveren van feiten in bepaalde publieke debatten. 

De samenwerking met de rekenkamer van Roemenië bouwt voort op de voorgaande  jaren. In 2024 ligt de focus op kwaliteitsmanagement van onderzoeken, communication and stakeholder relationship management, en integriteit.