Oprichting vereniging Neth-ER; overleg artikel 4.7 Comptabiliteitswet 2016

Brief van de Algemene Rekenkamer aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de oprichting van de vereniging Netherlands house for Education and Research (Neth-ER) naar Nederlands recht (overleg inzake artikel 4.7 van de Comptabiliteitswet 2016). 

Deze brief is op 3 mei 2021 door de Algemene Rekenkamer gestuurd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Algemene Rekenkamer had al eerder, bij brief van 15 maart 2021, gereageerd op het hiermee samenhangende wetsvoorstel Aanwijzing rechtspersoon wettelijke taak internationalisering. De minister heeft haar voornemen tot het doen oprichten van vereniging Neth-ER op 31 augustus 2021 aan het parlement gestuurd, waarmee dit voorstel openbaar is geworden. Daarom publiceert de Algemene Rekenkamer deze brief nu ook op haar website.

De briefwisseling vond plaats op grond van artikel 4.7 van de Comptabiliteitswet 2016. Hierin is bepaald dat als de rijksoverheid betrokken is bij de oprichting van een nieuwe rechtspersoon, vooraf overleg moet plaatsvinden met de Algemene Rekenkamer.