Verantwoordingsonderzoek 2023

De Algemene Rekenkamer onderzoekt elk jaar hoe de rijksoverheid heeft gepresteerd in het vorige kalenderjaar. De uitkomsten van ons onderzoek presenteren we op Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei. In 2024 is dat op 15 mei. 

Op Verantwoordingsdag presenteren de ministers hun jaarverslagen aan de Tweede Kamer. Wij bestuderen de jaarverslagen en doen daarnaast eigen onderzoek. We onderzoeken drie zaken. We kijken wat de ministers in het voorgaande jaar hebben bereikt met hun beleid, of ze op hun ministeries hun zaken op orde hadden en of ze goed zijn omgegaan met geld. De Algemene Rekenkamer is onafhankelijk.

De Tweede Kamer heeft een verklaring van goedkeuring nodig van de Algemene Rekenkamer om de ministers decharge te kunnen verlenen voor het afgelopen begrotingsjaar. De verklaring van goedkeuring staat in ons rapport Staat van de rijksverantwoording. Dat is een overkoepelend rapport waarin belangrijke algemene trends en opvallende zaken staan. In de Staat van de rijksverantwoording staat ook ons oordeel over het Financieel Jaarverslag van het Rijk. Dat is het jaarverslag voor de hele rijksoverheid dat de minister van Financiën op Verantwoordingsdag publiceert. 

We brengen daarnaast een rapport uit bij elk jaarverslag van elk ministerie. Alle rapporten samen bieden we aan de Tweede Kamer aan. Met de informatie daarin kan de Tweede Kamer in debat gaan met het kabinet, het verantwoordingsdebat. Na het debat volgt de decharge.

Actuele thema’s in het verantwoordingsonderzoek 2023

In onze onderzoeken naar het verantwoordingsjaar 2023 besteden we aandacht aan actuele thema’s en risico’s. Centraal thema dit jaar zijn de beleidsresultaten van extra geld waarmee het parlement heeft ingestemd. Doel van ons onderzoek is het parlement te ondersteunen in de uitoefening van zijn budgetrecht. De onderzoeksonderwerpen die we hebben gekozen zijn onder meer de regiodeals, de Caribisch Nederland-envelop, het beleid voor opvang in de regio, georganiseerde criminaliteit, wachtlijsten ggz, nieuwkomersonderwijs, instandhoudingsuitgaven, de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb en de sanering van varkenshouderijen. Dit zijn allemaal onderwerpen waarvoor extra geld is uitgetrokken.

Naast beleidsresultaten onderzoeken we de bedrijfsvoering. Specifieke onderwerpen zijn onder meer de centralisatie van consulaire dienstverlening, het beheer van de domeinen roerende zaken en de hersteloperatie toeslagen, het materieelproces (Defensie), het Nationaal Groeifonds (Economische Zaken en Klimaat) en het Transitiefonds landelijk gebied en natuur. Ook onderzoeken we het informatiebeheer van het Rijk. Daaronder valt het gebruik van algoritmes bij de Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat.

Zoals ieder jaar beoordelen we ook voor 2023 de financiële verantwoordingsinformatie van het Rijk. Specifiek voor het verantwoordingsjaar 2023 besteden we aandacht aan de Taskforce financieel. We rapporteren bovendien over de verantwoording van CO₂-reductie door het Rijk.

Stand van zaken

Verantwoordingsonderzoek 2023

Bijdragen aan dit onderzoek?

De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.

We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.