Bij de politie in Laak

Weblog

Onlangs liep ik voor de tweede keer in de ‘late dienst’ mee bij de politie in het Haagse Laakkwartier. Mijn moeder had hier ruim 70 jaar geleden een gelukkige jeugd, maar anno 2024 is het een wijk met veel problemen. Deze avond loop ik mee met twee agenten uit het basisteam van Bureau Laak. De vorige keer was het een wat matte avond, maar vanavond verloopt heel anders. Bij de Rekenkamer houden we van tellen. Aan het einde van de avond kom ik op 1 steen door een ruit, 1 vermeende bedreiging, 2 aanrijdingen, 2 parkeerboetes, 1 autodiefstal, overlast van hangjongeren in een portiek en 1 beschonken bestuurder met een flinke uitstaande boete. Geen matte avond dus. 

Maar wat valt er nog meer op?
 
In de eerste plaats: dat politiewerk vakwerk is. Zo wordt er die avond meerdere malen een auto gesignaleerd. Het is echt niet gemakkelijk om met veel tegemoetkomend verkeer op hoge snelheid, een gesignaleerde auto eruit te pikken. Zeker niet als je zelf achter het stuur zit. Of net die ene auto te signaleren die iets te snel de weg op rijdt. Die laatste blijkt een hoge uitstaande boete blijkt te hebben. De jonge vrouw achter het stuur test vervolgens ook nog positief voor rijden onder invloed. Ze mag mee naar het bureau. 

In de tweede plaats valt mij op hoe veel politiecontacten op straat uiteindelijk ‘vaste klanten’ van de politie blijken te zijn. Zo was bijvoorbeeld degene bij wie de steen door de ruit ging een bekende van de politie (‘de vorige keer lag er een drol op de vloer’). Bij de vermeende bedreiging blijkt de politie gisteren ook al langs te zijn geweest. Een andere bekende van de politie wordt gesignaleerd terwijl we wachten voor een stoplicht en hij lopend voorbij komt. Ik noem het maar een politieoog. En één van de overlastgevende jongeren is vorige week al voor hetzelfde beboet. De wijkagent had hem toen nog gematst en in plaats van ‘blowen in portiek’ er ‘roken in portiek’ van gemaakt. Want de bon wordt wel naar zijn ouders gestuurd. 

Ik vind het enerzijds geruststellend:  de wijkagent kent de wijk. Anderzijds zie je dat de politie soms op het randje van de hulpverlening zit, terwijl er meer dan genoeg speelt in Laak. Ik zoek het telefoonnummer van de woningbouwvereniging op, voor de man met een steen door zijn ruit. Want dat kan hij duidelijk zelf niet. En de agenten zijn druk met het opnemen van de aangifte.

Ook merk ik dat de politie niet ontkomt aan de gevolgen van de personeelstekorten. Deze avond is er twee keer zoveel blauw op straat in Laak als bij mijn vorige bezoek. Maar veel van deze extra politie bestaat uit agenten  die nog in opleiding zijn. Die hebben begeleiding nodig van ervaren agenten. Tegelijkertijd zijn er ook tekorten aan rechercheurs waardoor zaken soms letterlijk in de kast op het bureau blijven staan. De hulpofficier van Justitie heeft het druk omdat bij de Bureaus Ypenburg en Zuiderpark deze avond geen hulpofficier beschikbaar is. Hij is vanavond dus het aanspreekpunt voor drie bureaus.

Volgende week woensdag is het Verantwoordingsdag. Dan publiceert de Algemene Rekenkamer haar jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek. Daarin hebben we ook aandacht voor de gevolgen van personeelstekorten bij allerlei onderdelen van de rijksoverheid. De politie is dus helaas niet uniek.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.