Verantwoordingsdag 2012

Video Saskia J. Stuiveling: Verantwoordingsdag 2012

Voice-over: In tijden van bezuinigingen is het van groot belang dat er goede informatie is over de gevolgen van de ombuigingen en hervormingen. Meer dan ooit zelfs, zo stelt de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag.

Saskia Stuiveling: Op Verantwoordingsdag dienen de ministers hun jaarverslagen in hun verantwoordingen en de minister van Financiën de Rijksrekening die daarbij hoort. En wij onderzoeken die verantwoordingen van de ministers en ook de Rijksrekening, en onze rapporten bieden we dan aan aan de Tweede Kamer in de Tweede Kamer.

Verslaggever: Wat voor soort gegevens hebt u dan onderzocht? Dan hebben we zowel de financiële gegevens onderzocht als de bedrijfsvoering, alsook of het beleid eigenlijk heeft opgeleverd wat je ervan mocht verwachten en wat in het vooruitzicht was gesteld.

Verslaggever: En is dat dit jaar het geval? De financiële gegevens kloppen en we keuren ook de Rijksrekening goed. De bedrijfsvoering is bij twee departementen verbeterd maar dat moest ook hard, dat zijn Volksgezondheid en Defensie maar we hebben wel een ernstig probleem bij Binnenlandse Zaken met de afrekening tussen de departementen en de andere overheden.

Voice-over: Daarnaast heeft de Algemene Rekenkamer ook uitvoerig gekeken naar de beleidsinformatie die het kabinet heeft verstrekt aan de Kamer. Klopt die en is die volledig? Want die informatie is nodig om te kijken of het geld ook besteed wordt aan zaken waarvoor het bedoeld is. Volgens de Rekenkamer is daar nog het nodige op aan te merken.

Twee voorbeelden.

Saskia Stuiveling:  Bijvoorbeeld Veiligheid en Justitie, dat heeft van alles in het vooruitzicht gesteld en het verantwoordt zich wel, maar als je gaat kijken dan staat in die verantwoording dat er nog allerlei studies verricht worden maar de resultaten moeten nog komen,en we hadden liever gehad dat die in dit jaarverslag stonden. We hebben eerder al een rapport uitgebracht over de beheersing van de uitgavenin de zorg en daar bleek dat de informatie nogal na-ijlt op de werkelijkheid. En dat blijkt nu ook weer het geval te zijn, dat heel laat pas in het jaar de tegenvaller van twee miljard euro boven water kwamen dan kan je natuurlijk weinig meer doen om het voor dat jaar nog terug te dringen, die overschrijding.

Voice-over: De Rekenkamer vindt daarom dat de informatievoorziening vanuit het kabinet beter kan.

Stuiveling: U hoort het de hele dag: ombuigingen, bezuinigingen, hervormingen, lastenverzwaringen.Als je geen actuele cijfers hebt, betrouwbare cijfers hebt, en als je niet ongelooflijk veel investeert om die beschikbaar te hebben in het gesprek tussen Kamer en kabinet ja, dan zit je op drijfzand.