Opening door Arno Visser: Human intelligence spreekt vandaag over Articial Intelligence

Het digitaal evenement over algoritmes wordt geopend met een opgenomen welkomstwoord van Arno Visser, de president van de Algemene Rekenkamer. Hij heet iedereen hartelijk welkom bij de digitale bijeenkomst over Artificial Intelligence, voor de Rekenkamer de eerste in zijn soort. De sprekers zijn op locatie aanwezig, maar het publiek bevindt zich met meer dan 290 deelnemers thuis achter de digitale schermen. Arno Visser benoemt dat de rijksoverheid moeite heeft om de razendsnelle digitale ontwikkelingen van vandaag de dag bij te benen. ICT wordt binnen het Rijk steeds belangrijker en synchroon daaraan wordt de controle op de inzet en toepassing van algoritmes ook steeds belangrijker. De Algemene Rekenkamer, de wettelijk controleur van het functioneren en presteren van de rijksoverheid, richt zich daarom ook op algoritmes.

Arno bekijkt een algoritme
Beeld: ©Algemene Rekenkamer

Hij vertelt ook over het algoritme in de streamingsdienst Tidal, dat hem aangenaam kan verrassen met aanraders op basis van zijn muziekvoorkeur. Tegelijk geeft hij aan dat mensen ook angst kennen voor algoritmes, want ‘ze’ zouden alles over je weten. Maar ‘ze’ is in dit geval een technologie die onze levens ook makkelijker, beter en aangenamer kan maken. Ook als die technologie door de rijksoverheid wordt gebruikt.

Arno Visser sluit af met de aansporing aan de deelnemers om, op basis van hun human intelligence, input te leveren op het rapport en het onderwerp, zodat ook de Rekenkamer kan blijven leren.