Zorgen bij presidenten rekenkamers over ontwikkeling in Polen

In een verklaring van het Contact Committee spreken rekenkamers hun zorgen uit over de ontwikkeling die zich voordoet rond de nationale rekenkamer van Polen. Het Contact Committee is een overleggremium van presidenten van nationale rekenkamers in de Europese Unie samen met de Europese Rekenkamer.

In de verklaring wordt aangegeven dat NIK, de rekenkamer van Polen (een zogenoemde supreme audit institution), problemen ervaart met de uitvoering van de wettelijke onderzoekstaak in haar land. Reden hiervan is dat het Poolse parlement vacatures in het college van de rekenkamer niet opvult. Bovendien zijn er blokkades opgeworpen om onderzoeken uit te voeren bij staatsbedrijven in Polen.
Volgens internationale standaarden moeten nationale rekenkamers onafhankelijk van hun regering hun wettelijke onderzoekstaken kunnen uitvoeren. Blokkades waarmee de Poolse rekenkamer momenteel te maken heeft druisen ook in tegen de fundamentele waarden waar de Europese Unie op is gebouwd.