Tweede Kamer draagt Pieter Duisenberg voor als collegelid van de Algemene Rekenkamer

De Tweede Kamer heeft op 9 mei 2023 ingestemd met de voordracht van Pieter Duisenberg als nieuw collegelid van de Algemene Rekenkamer. Daarmee volgt de Tweede Kamer de aanbeveling die de Algemene Rekenkamer zelf eerder heeft gedaan om de vacature op te vullen die is ontstaan door het vertrek van Arno Visser per 1 januari jongstleden.

Pieter Duisenberg is nu nog voorzitter van de Vereniging Universiteiten van Nederland. Eerder was hij lid van de Tweede Kamer voor de VVD en zette hij zich in voor goede controle van overheidsuitgaven. Zo heeft hij onder meer voorstellen gedaan voor een betere parlementaire behandeling van de verantwoording door het kabinet over het gevoerde beleid. 

Na de voordracht van de Tweede Kamer zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de ministerraad de voordracht voor benoeming voorleggen. De kandidaat zal vervolgens bij koninklijk besluit benoemd worden tot collegelid van de Algemene Rekenkamer.
Het college van de Algemene Rekenkamer bestaat momenteel uit 2 personen; waarnemend president Ewout Irrgang en collegelid Barbara Joziasse.