Vacature collegelid Algemene Rekenkamer: vier kandidaten

Voor de vacature van collegelid bij de Algemene Rekenkamer is een lijst met vier kandidaten opgesteld. Deze aanbevelingslijst is op 23 maart 2023 door de Algemene Rekenkamer ingediend bij de Tweede Kamer.

De Algemene Rekenkamer hanteert op de aanbevelingslijst deze volgorde:          

  1. drs. P. (Pieter) Duisenberg RC
    Voorzitter Vereniging Universiteiten van Nederland
  2. drs. R. A. (Rosemarijn Agnes) Vermeij 
    Voorzitter Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas)
  3. prof. dr. A.H.E. (Xander) Koolman
    Hoogleraar Gezondheidseconomie, Vrije Universiteit Amsterdam
  4. prof. dr. B.E. (Barbara Elisabeth) Baarsma
    Hoogleraar Toegepaste Economie, Universiteit van Amsterdam                                                                                            

De sollicitatieprocedure voor een vacature binnen het college van de Algemene Rekenkamer is vastgelegd in de Comptabiliteitswet 2016. De Comptabiliteitswet schrijft voor dat de Algemene Rekenkamer bij een vacature voor een collegelid een aanbevelingslijst met vier kandidaten opstelt voor de Tweede Kamer. In een openbare sollicitatieprocedure konden belangstellenden zich aanmelden voor de vacature.

De Tweede Kamer stelt na een eigen procedure een voordracht van drie personen vast. Die voordracht wordt vervolgens door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgelegd aan de ministerraad. De benoeming van het nieuwe collegelid vindt daarna plaats bij Koninklijk Besluit. Een collegelid van de Algemene Rekenkamer wordt voor het leven benoemd.

De vacature bij de Algemene Rekenkamer is ontstaan door het vertrek van president Arno Visser per 1 januari 2023. De andere collegeleden van de Algemene Rekenkamer zijn Ewout Irrgang (waarnemend president) en Barbara Joziasse. De Algemene Rekenkamer hoopt de nieuwe collega medio 2023 te kunnen verwelkomen. Nadat het nieuwe collegelid is aangetreden, wordt uit de drie zittende collegeleden in gewone dienst de president benoemd.