Een rapport heeft dezelfde functie als een schilderij of roman

Afscheid Arno Visser

Tijdens een buitengewone collegevergadering heeft Arno Visser afscheid genomen als president van de Algemene Rekenkamer. De collegevergadering vond voor deze gelegenheid niet plaats in het gebouw aan het Lange Voorhout, maar in New Babylon, in aanwezigheid van medewerkers en oud-collegeleden van de Rekenkamer. Visser stopt formeel op 31 december.

Het afscheid van Visser was op meerdere manieren buitengewoon; niet alleen is hij de eerste president sinds 1814 die niet stopt vanwege pensionering of overlijden, maar ook was dit de eerste keer sinds 1814 dat alle medewerkers waren uitgenodigd voor een collegevergadering. 

Afscheid Arno visser

De kracht van verbeelding

In zijn afscheidsspeech hield Visser de medewerkers van de Rekenkamer voor hoe belangrijk verbeelding voor hun werk is. “Omdat de opdracht van de Rekenkamer is het instrument van zelfreflectie te zijn. En dat doe je door iets te zeggen, te schrijven, te visualiseren over de werkelijkheid; en ervoor te zorgen dat dit wordt gelezen, gehoord en gezien.”

Een rapport heeft volgens Visser dus eigenlijk een soortgelijke functie als een schilderij of roman. “Het zegt iets over de werkelijkheid, maar het is niet de werkelijkheid. Het is een product van verbeelding die aan het denken zet. En die verbeelde wereld mag best schuren en voor ongemak zorgen.”

Werving nieuw lid college Algemene Rekenkamer

De werving voor een nieuw collegelid van de Algemene Rekenkamer start op korte termijn. De Comptabiliteitswet 2016 schrijft voor hoe dit proces er verder uitziet. Nadat een nieuw lid is benoemd, wordt vervolgens uit de zittende leden een nieuwe president benoemd.

Over de Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer onderzoekt of de rijksoverheid publiek geld zinnig, zuinig en zorgvuldig uitgeeft. Het instituut is een Hoog College van Staat met een onafhankelijke positie, die in de Grondwet is vastgelegd. Het college bestaat uit drie personen. Naast president Arno Visser zijn dat Ewout Irrgang en Barbara Joziasse.