Tegenwerken rekenkamer Cyprus in strijd met grondbeginselen EU

Het EU-contactcomité, waar ook de Algemene Rekenkamer lid van is, stelt in een gezamenlijke verklaring dat het tegenwerken van het onderzoek door de Cypriotische rekenkamer naar het Cyprus Investeringsprogramma in strijd is met de grondbeginselen van de Europese Unie. Met dat programma werd het investeerders van buiten de Europese Unie mogelijk gemaakt om in ruil voor investeringen het Cypriotische staatsburgerschap en daarmee toegang tot de hele EU te verkrijgen.

De rekenkamers in de EU en de Europese Rekenkamer werken samen in het Contactcomité. Dit platform bestaat uit 28 presidenten van rekenkamers (van 27 lidstaten en de Europese Rekenkamer) en is gericht op kennisuitwisseling en samenwerking bij  thema’s die aan de EU gerelateerd zijn.

Eén van haar leden, de rekenkamer van de Republiek Cyprus, heeft onlangs aanzienlijke moeilijkheden ondervonden bij het uitvoeren van onderzoek naar het Cyprus Investeringsprogramma. Toegang tot documenten en informatie werd beperkt en er zijn pogingen ondernomen om de publicatie van de onderzoeken te voorkomen. Het EU-contactcomité roept in de verklaring alle relevante partijen op om de constitutionele rol van de rekenkamer van de Cyprus te respecteren door onbelemmerde en effectieve controle toe te staan.