Ex-verdachten ontvangen steeds vaker schadevergoeding na kort verblijf in politiecel

Een steeds groter deel van de verdachten van een misdrijf wordt enkele dagen in een politiecel opgesloten en daarna op vrije voeten gesteld. Deze ex-verdachten krijgen steeds vaker een schadevergoeding. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de praktijk van voorarrest in Nederland.

De Algemene Rekenkamer constateert dat in 2016 één op de vier verdachten van misdrijven korte tijd in verzekering werd gesteld op het politiebureau. In 2012 was dat één op de zes verdachten. Een steeds groter deel van deze verdachten komt na die korte detentie in een politiecel weer vrij. Het deel van de verdachten van misdrijven dat in voorlopige hechtenis kwam in een huis van bewaring bleef in deze periode gelijk (circa één op 22).

De Algemene Rekenkamer zoomde in op de twee groepen verdachten in voorarrest (inverzekeringgestelden en voorlopig gehechten) en zag dat juist verdachten die na inverzekeringstelling op vrije voeten komen in toenemende mate schadeclaims indienen. In 2016 werden 4819 claims toegekend, waar dat er in 2005 nog  780 waren: een verzesvoudiging. Het bedrag dat de Staat uitkeert, is in tien jaar tijd gestegen van 5,4 miljoen euro in 2005 naar 8,7 miljoen euro in 2016.