Strategie 2016-2020: Inzicht als basis voor vertrouwen

In haar strategisch document voor de periode 2016-2020 speelt de Algemene Rekenkamer in op relevante ontwikkelingen binnen en buiten de overheid en zet daarom langjarige onderzoeksprogramma’s op naar de inkomsten van de Staat en naar premiegefinancierde sectoren voor de sociale zekerheid en de zorg.

Ook onderzoek naar de maatschappelijke effecten van overheidsbeleid krijgt meer ruimte. Het volgen van de publieke euro is een vast uitgangspunt, de informatiepositie van het parlement ankerpunt. Inzicht geven in ontwikkelingen en overheidsprestaties draagt bij aan het vertrouwen in de democratische rechtstaat.

Gelijktijdig met Strategie 2016-2020: Inzicht als basis voor vertrouwen publiceert de Algemene Rekenkamer op 24 maart 2016 het jaarbericht Verslag 2015. De Algemene Rekenkamer ziet het als haar missie bij te dragen aan een overheid die goed functioneert. In het eveneens op 24 maart 2016 gepubliceerde derde trendrapport over het beschikbaar stellen van data van overheidsorganisaties blijkt dat Ministeries zich in 2015 meer zijn gaan inspannen voor open data.