Samenwerken in de Caribische rijksdelen

Weblog

‘Ik denk dat hij zo ook onze piloot is’, grapt een van mijn collega´s. We zien een jongeman aan de gate staan die eerder aan de andere kant van het gebouw onze bagage incheckte. Even later stappen we in het kleine tweemotorige vliegtuig dat ons van Curaçao naar Aruba brengt. Mijn collega had zo ongeveer gelijk, dezelfde jongeman blijkt ook de co-piloot te zijn. 

We hebben er dan al een intensieve dag op Curaçao op zitten. We bespreken met de Algemene Rekenkamer op Curaçao onze beider wens om meer samen te gaan werken. Ook spreken we met de gouverneur en het parlement van Curaçao. Met de laatste bespreken we hoe we onder meer met besloten briefings net voor publicatie de Nederlandse Tweede Kamer ondersteunen. Het voordeel daarvan is dat Nederlandse Kamerleden op die manier goed ingevoerd zijn zodra het rapport openbaar wordt. Op Aruba hebben we vergelijkbare gesprekken met Rekenkamer, Staten, gouverneur, minister-president en Raad van Advies (Raad van State). Enerzijds zijn we op Aruba iets verder. De intensievere samenwerking met de Arubaanse Rekenkamer kan namelijk bijna van start. Dit zal gefinancierd worden door het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan de andere kant moet de onafhankelijkheid van de Rekenkamer van Aruba nodig worden versterkt. Dit maakt ook deel uit van de afspraken tussen Aruba en Nederland. Aan het einde van deze dag val ik bijna om van vermoeidheid. Iets eten helpt. 

Daarna reizen we door naar Sint-Eustatius. In 2018 greep de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties in op ‘Statia’ en nam het lokale bestuur over, wegens grove taakverwaarlozing. We doen op dit moment onderzoek naar de resultaten voor de burgers van Statia na vijf jaar Nederlands bestuur. We praten onder meer met de door Nederland aangestelde lokale plv Regeringscommissaris. Maar ook met de kritische Eilandsraad en de eveneens kritische, net opgerichte lokale Rekenkamer. Ook hier valt weer de kleinschaligheid van de Caribische rijksdelen op. Tekorten aan gekwalificeerd personeel, meerdere functies tegelijkertijd moeten vervullen. Nederland lijkt zich daar onvoldoende van bewust. Ook op Sint Maarten lopen we in onze gesprekken weer tegen de kleine schaal aan van het land binnen het Koninkrijk. We spreken met de voorzitter van het parlement, minister van Financiën, gouverneur en Rekenkamer. De secretaris van de Rekenkamer is bijvoorbeeld ook weer lid van de nieuwe Rekenkamer op Statia. We reizen niet bijzonder gerustgesteld terug naar het Nederland. Maar wel met meer bewondering hoe alle ‘piloten’ en andere burgers en bedrijven in de Caribische rijksdelen al die ballen in de lucht proberen te houden. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.