Video: Werken bij de Algemene Rekenkamer

Heb je lef, wil je je ontwikkelen en wil je bijdragen aan het beter functioneren en presteren van de Rijksoverheid? Kom dan vooral bij de Rekenkamer werken. En dan, wie weet, werken wij samen aan een onderzoek...

Video: Werken bij de Algemene Rekenkamer

Christiaan Luteijn – Senior onderzoeker: Ik ben onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer. Wat ik heel leuk vind is dat je echt een kijkje achter de schermen krijgt bij de overheid. 

Aard-Jan Seppenwoolde – Senior onderzoeker: Het werk vind ik zo leuk omdat je echt met relevante maatschappelijke thema's bezig bent. 

Kübra Özisik – Onderzoeker: Je zit natuurlijk op een hele unieke positie. Aan de ene kant ben je onderzoekend bezig, en je hebt ook hart voor de publieke zaak. En alles kan je in één functie kwijt. Ja, wat wil je nog meer? 

Ina Hopman – Senior adviseur internationale aangelegenheden: Bij de Rekenkamer doe ik internationaal werk omdat wij als Rekenkamer het enige instituut zijn in ons land. Om contact te hebben met andere mensen die hetzelfde werk doen, moeten we naar het buitenland. We hebben bijvoorbeeld een samenwerkingsverband over data analytics. Waar wij ook dingen van andere rekenkamers leren.

Christiaan: Ik wilde bij de Rekenkamer gaan werken, in de eerste plaats omdat ik vind dat Nederlanders gewoon recht hebben om te weten wat er met hun belastinggeld gebeurt. 

Aard-Jan: Wij als Algemene Rekenkamer hebben ook unieke bevoegdheden. Dat wij alle gegevens mogen inzien die wij nodig achten voor ons onderzoek. 

Christiaan: Een belangrijke eigenschap is denk ik een kritische houding. Je moet jezelf altijd afvragen: klopt dit wel? Hoe zit dit? En niet alles voor waar aannemen wat je verteld wordt.

Kübra: Het is goed als je een denker bent, je moet doordacht zijn, weloverwogen maar ook toekomstgericht kunnen denken, dus doelgericht zijn. 

Aard-Jan: Je wilt graag weten hoe het zit. En, voor de rest moet je natuurlijk leuk kunnen samenwerken, want onderzoeken doe je nooit alleen, altijd in een team. 

Ina: Er zijn ook diverse functies hier. Het is niet zo dat je alleen maar onderzoek hoeft te doen. Je kan bijvoorbeeld bij communicatie werken, of bij bestuur. 

Kübra: Heb je lef, wil je ontwikkelen wil je bijdragen aan het beter functioneren en presteren van de Rijksoverheid kom dan vooral bij de Rekenkamer werken. En dan, wie weet, werken wij samen aan een onderzoek.