Doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek

De Algemene Rekenkamer onderzoekt of de rijksoverheid zinnig, zuinig en zorgvuldig met geld omgaat. Dat doen we op verschillende manieren. We controleren of de rijksoverheid zorgvuldig - volgens de regels-  met publiek geld omgaat. De resultaten presenteren we aan de Tweede Kamer op Verantwoordingsdag. Om erachter te komen of burgers waar voor hun geld krijgen, onderzoekt de Algemene Rekenkamer ook wat de kosten en effecten van beleid zijn. Dit brengen we op veel verschillende terreinen in kaart. 

De Algemene Rekenkamer onderzoekt of de rijksoverheid zinnig, zuinig en zorgvuldig met geld omgaat. Dat doen we op verschillende manieren. 

We controleren of de rijksoverheid zorgvuldig - volgens de regels-  met publiek geld omgaat. De resultaten presenteren we aan de Tweede Kamer op Verantwoordingsdag.

Om erachter te komen of burgers waar voor hun geld krijgen, 
onderzoekt de Algemene Rekenkamer ook wat de kosten en effecten van beleid zijn.  Dit brengen we op veel verschillende terreinen in kaart. 

Een paar voorbeelden:

De Algemene Rekenkamer onderzocht de militaire missie in Mali. Daaruit bleek dat er gebrek was aan materieel. Andere onderdelen van de krijgsmacht moesten mensen of middelen afstaan aan de eenheid die naar Mali werd uitgezonden. Ook konden eenheden soms niet gezamenlijk oefenen. Wij concludeerden dat de minister van Defensie vooraf meer rekening moet houden met de impact van een vredesmissie op de rest van de krijgsmacht.

We onderzoeken ook wat beleid kost en wat het oplevert. 

Uit het onderzoek naar Luchtkwaliteit bleek bijvoorbeeld dat acht landelijke verkeersmaatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit leidden tot 2% minder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. De gezondheidswinst van deze maatregelen was gering. We concludeerden dat de minister met minder geld waarschijnlijk meer had kunnen bereiken. 

Met dit soort onderzoeken informeren we de Tweede Kamer en het kabinet hoe met beleid betere resultaten kunnen worden bereikt. En we geven iedereen inzicht in de prestaties van de rijksoverheid. Omdat we vinden dat inzicht de basis is voor vertrouwen.