Verhoging assurantiebelastingtarief

Realisatie en effect

De Algemene Rekenkamer wil met de publicatiereeks Zicht op Bezuinigingen bijdragen aan het verbeteren van het inzicht in de realisatie en de gevolgen van bezuinigingen. Hiertoe brengen wij voor een aantal bezuinigingsmaatregelen de budgettaire realisatie in kaart en geven wij waar mogelijk aan welke gevolgen de maatregelen hebben voor burgers en bedrijven. De publicatiereeks Zicht op bezuinigingen is te vinden in het webdossier Bezuinigingen op www.rekenkamer.nl. In deze publicatie staat de maatregel Verhoging assurantiebelasting centraal. Deze lastenverzwarende maatregel is in onze publicatiereeks opgenomen vanwege het grote financiële belang ervan (1,7 miljard euro extra inkomsten in 2015 en verder).

Wij constateren dat in de periode 2011-2013 cumulatief ruim 1,5 miljard euro extra aan assurantiebelasting is ontvangen ten opzichte van de ontvangstenraming voor deze periode zonder de tariefsverhogingen. Ten opzichte van de in de begroting ingeboekte opbrengsten van de tariefsverhogingen, waarbij rekening is gehouden met de macro-economische doorwerking, vallen deze gerealiseerde extra ontvangsten over deze drie jaar toch cumulatief 70 miljoen euro lager uit.

In begrotings- en verantwoordingsdocumenten is weinig informatie opgenomen over de voortgang en de effecten van deze lastenverzwaring. Uit de Rijksbegroting is bijvoorbeeld niet op te maken wat de opbrengst van de tariefsverhogingen is inclusief macro-economische doorwerking, waardoor het onduidelijk is wat het kabinet daadwerkelijk met deze maatregel aan extra ontvangsten verwacht. Wij bevelen de minister van Financiën aan om er, ten behoeve van het parlementair budgetrecht, voor zorg te dragen dat, in ieder geval voor de belangrijkste bezuinigingsmaatregelen, in de jaarverslagen inzicht wordt gegeven in de realisatie en de gevolgen van de bezuinigingen, inclusief de beleidsmatige conclusie die het kabinet hieraan wenst te verbinden. Zonder deze informatie heeft het parlement géén zicht op de financiële voortgang van de bezuiniging en géén inzicht in de maatschappelijke effecten die sindsdien zijn opgetreden.