Ontwikkelingen vervangen F-16 door JSF beschreven

In een brief aan de Tweede Kamer gaat de Algemene Rekenkamer op 14 oktober 2014 in op de ontwikkelingen rond de vervanging van het militaire jachtvliegtuig F-16.

De brief past in de reeks van rapporten en brieven van afgelopen jaren over dit onderwerp.
Er wordt ingegaan op de ontwikkelingen van de kosten (van transitie van F-16 naar de door het kabinet verkozen opvolger JSF) en budgetten (voor de F-16’s voor de komende jaren en voor de aanschaf en exploitatie van de opvolger) en over de aspecten van tijd en van functionaliteit van de Joint Strike Fighter. In de brief wordt de Tweede Kamer gewezen op de wijze waarom de minister van Defensie extra uitgaven vanwege hogere inflatie in de VS wil opvangen als over enige tijd het Amerikaanse vliegtuig JSF wordt besteld. En hoe zich dit verhoudt tot reserveringen voor onvoorziene uitgaven die al bij dit project zijn opgenomen.
De Algemene Rekenkamer rept in de brief over een nog grotere twijfel over de inzet van Nederlandse JSF-toestellen voor internationale missies nu onder meer is gebleken dat er meer vliegtuigen dan voorheen door het ministerie gemeld als testtoestel in de VS gestationeerd zullen blijven.
De minister van Defensie reageert op de bevindingen van de Algemene Rekenkamer. Die zijn opgenomen in deze brief, net als een nawoord van de Algemene Rekenkamer.