App ‘De gemeente deler’ winnaar Accountability Hack 2017

De app ‘De gemeente deler’ van het team Delight heeft de eerste prijs gewonnen tijdens Accountability Hack 2017. Deze app maakt het mogelijk om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken.

De jury prees het winnende team vanwege de verrassende koppeling tussen inhoudelijke en financiële informatie; de kern van publieke verantwoording.  In totaal deden 150 personen (30 teams) mee aan de tweede editie van de hackathon, een initiatief van de Algemene Rekenkamer, Open State Foundation, Tweede Kamer, CBS en diverse ministeries. De hackathon werd gehouden in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

De Accountability Hack daagt developers, data-analisten en designers uit om met overheidsdata resultaten en effecten van overheidsmaatregelen op innovatieve wijze in kaart te brengen. Francine Giskes, collegelid van de Algemene Rekenkamer kijkt terug op een geslaagde dag: “Erg inspirerend om te zien wat de deelnemers in één dag voor elkaar hebben gekregen. De vandaag gepresenteerde prototypes bieden nieuwe, zeer interessante mogelijkheden om de prestaties van overheden in kaart te brengen. Het geeft aan dat overheidsinstanties ook zelf veel meer inzicht kunnen bieden in de besteding van belastinggeld en vooral ook wat daarvan de effecten zijn op de samenleving. Kortom: wat kost het en wat levert het op.”

Andere winnaars

De tweede prijs op de hackathon werd in de wacht gesleept door het team Just business intelligence. Zij presenteerden een toepassing die data-analisten in staat stelt om open data-bestanden voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken. De derde prijs ging naar het A-team, dat de uitgaven van gemeenten vertaalde naar geheel andere eenheden zoals vliegtuigen of koeien.

Een app in één dag

De deelnemers aan de Accountability Hack hadden 8 uur de tijd om een werkende app te bouwen. Aan het eind van de dag heeft ieder team zijn app aan de jury gepitched. De jury bestond uit Pieter Duisenberg (VVD-Kamerlid en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën), Francine Giskes (collegelid Algemene Rekenkamer), Sicco van Sas (Open State Foundation) en Joost Schellevis (tech-journalist NOS).

Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation: “De Accountability Hack laat duidelijk zien wat de meerwaarde is van overheden die open data vrijgeven, we hopen dat dit overheden motiveert om volgend jaar ook weer mee te doen en meer data te ontsluiten.”

Teamnaam

App

Teamleden

1e prijs (€ 2.500)

Delight

De gemeente deler

Lisa Kroes, Guido Diepen, Niels Tammes, Nelleke van der Steen

Pim Peeters, Mark Boersma

2e prijs (€ 1.500)

Just business intelligence

Jubilent

Roland Bouman

3e prijs (€ 1.000)

A-team

Hoeveel Boeings

Fabian Buijing, Bart Jeukendrup

Ook werden er nog vijf aanmoedigingsprijzen van € 500 uitgereikt.

Algemene Rekenkamer wil apps verder ontwikkelen

De Algemene Rekenkamer gaat met alle winnaars in overleg over de verdere doorontwikkeling – en waar mogelijk ook lancering – van de apps. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook worden gekoppeld aan specifieke ministeries, provincies en gemeenten. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën kunnen uitgroeien tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden.

Meer informatie en een volledig overzicht van gemaakte apps: https://accountabilityhack.nl/hackathon.