Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Hogere kortingen op dure medicijnen nodig om verdringing in de zorg te voorkomen

De minister voor Medische Zorg levert een positieve bijdrage aan de beheersing van uitgaven voor nieuwe dure geneesmiddelen door steeds meer prijsafspraken te maken met de farmaceutische industrie. De opmars van steeds duurdere geneesmiddelen duurt voort - honderden innovatieve geneesmiddelen worden de komende jaren verwacht. Hogere kortingen zijn nodig om het risico te verkleinen dat andere medisch-specialistische zorg wordt verdrongen.

Hogere kortingen op dure medicijnen nodig om verdringing in de zorg te voorkomen

Cover rapport geneesmiddelen

Cyberveiligheid grenstoezicht op Schiphol onvoldoende

De cyberveiligheid van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol is onvoldoende en niet toekomstbestendig. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Beveiligingstesten op de IT-systemen vinden niet of nauwelijks plaats. De software van twee IT-systemen is zonder de vereiste goedkeuring operationeel. En IT-systemen zijn niet aangesloten op de detectiecapaciteit van Defensie en Schiphol.

Cyberveiligheid grenstoezicht op Schiphol onvoldoende

afbeelding Nieuwsbericht

Zwerfjongeren weer in beeld

Met een factsheet waarin de belangrijkste conclusies uit een reeks van onderzoeken in de jaren 2002-2009 zijn samengevat en in relatie gebracht met recentere publicaties van de Algemene Rekenkamer over het decentraliseren door de rijksoverheid van taken in het sociaal domein aan gemeenten, is het thema beleid voor zwerfjongeren weer in beeld gebracht.

Collegelid Ewout Irrgang heeft op 18 april hierover toelichting op Radio1 (Argos) gegeven.

Zwerfjongeren

Gezamenlijke verklaring Hoge Colleges van Staat: democratisch proces gaat door

In een (telefonisch) overleg op maandag 6 april hebben de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, de vice-president van de Raad van State, de president van de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman het functioneren van de democratische organen tijdens de coronacrisis besproken. 

Gezamenlijke verklaring Hoge Colleges van Staat: democratisch proces gaat door

Volgende maand: Verantwoordingsdag 2020

Op Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, kijkt de Algemene Rekenkamer terug op de prestaties van de rijksoverheid in het voorgaande jaar. Wij gaan na wat alle ministers ontvingen en uitgaven en of zij dit volgens de regels deden. Ook bekijken we wat de ministers met dit publieke geld hebben bereikt.

Vacature senior adviseur bestuur

De Algemene Rekenkamer zoekt een senior adviseur bestuur die geïnteresseerd is in het vormgeven van de verbinding tussen de Rekenkamerstrategie en de strategische programma’s. Je vertaalt dit door naar het werkprogramma, de jaarplancyclus en het organiseren van de interne en externe dialoog daarover.

Beeld: Jeroen Bouman

Vacature onderzoeker EU

De Algemene Rekenkamer zoekt voor onderzoeksdirectie F een onderzoeker EU voor minimaal 32 uur per week.

Beeld: Jeroen Bouman

Lopend Onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer:

  • Belastingontwijking
  • Wachttijden in de specialistische GGZ
  • Effecten van prikkels in autobelastingen
  • Internationaal vergelijkend onderzoek bankenresolutie
  • Sociale zekerheid in tijden van flexibilisering 

Lopend onderzoek