Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Controleren in tijden van Corona

Wereldwijd zijn de gevolgen van de COVID-19 pandemie merkbaar. Ook de Nederlandse overheid moet nieuwe en vaak nog onoverzichtelijke vraagstukken het hoofd bieden en problemen rond zorg, welvaart en welzijn zien te beperken en aanpakken. Onder hoge tijdsdruk worden vele besluiten genomen en publiek bekendgemaakt.

Controleren in tijden van Corona

Algemene Rekenkamer blijft in bedrijf

De Algemene Rekenkamer volgt alle richtlijnen van het RIVM en de recent aangescherpte maatregelen van het kabinet die voor heel Nederland gelden om de verspreiding van het COVID-19-virus zo goed als mogelijk tegen te gaan. De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven. De medewerkers van de Rekenkamer werken daarom thuis.

Algemene Rekenkamer blijft in bedrijf

Verslag van werkzaamheden 2019

Ons land verkeert met vele andere landen in bijzondere omstandigheden. Het kabinet heeft diverse maatregelen moeten treffen, en vele organisaties ondervinden de consequenties. De Staten-Generaal hebben hun werkzaamheden daarop aangepast en ook de Algemene Rekenkamer moet de activiteiten op aangepaste wijze vormgeven.

Verslag van werkzaamheden 2019

Figuur Verslag van werkzaamheden 2019

Analyse van 10 jaar onderzoek naar digitalisering rijksoverheid

Met een analyse in de vorm van enkele factsheets trekt de Algemene Rekenkamer op 18 maart 2020 rode draden uit eigen onderzoek dat de afgelopen 10 jaar heeft plaatsgevonden naar digitalisering en de inzet van ICT bij de rijksoverheid.

Analyse van 10 jaar onderzoek naar digitalisering rijksoverheid

Informatie over EU geactualiseerd

De Algemene Rekenkamer heeft de informatie over de Europese Unie op haar website op een nieuwe manier ingericht en waar mogelijk geactualiseerd. Zo wordt een breed palet aan onderwerpen over de relatie tussen Nederland en de EU getoond. Dit alles op basis van onderzoek dat de Algemene Rekenkamer in de loop der jaren heeft uitgevoerd.

Informatie over EU geactualiseerd

Vlaggen Europese Unie
Beeld: ©European Union, 2019

Collegelid in buitengewone dienst Mark van Twist verlaat per 1 mei Algemene Rekenkamer

Mark van Twist heeft besloten de Algemene Rekenkamer per 1 mei 2020 te verlaten. Hij is op 17 augustus 2004 beëdigd als lid van het college van de Algemene Rekenkamer in buitengewone dienst. Zijne Majesteit de Koning heeft hem, op eigen verzoek, eervol ontslag verleend.

Collegelid in buitengewone dienst Mark van Twist verlaat per 1 mei Algemene Rekenkamer

Mark van Twist

Werving collegelid voor Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer start op 14 maart 2020 met de werving van een nieuw collegelid. Aanleiding is het aanstaande vertrek van mevrouw Francine Giskes uit het bestuur van dit Hoog College van Staat. Zij zal medio oktober haar werkzaamheden neerleggen.

Vacature Accountant

De Algemene Rekenkamer is structureel op zoek naar Acountants met passie voor de publieke sector. Ben jij nieuwsgierig, maatschappelijk betrokken, enthousiast, sociaal, heb je lef en gevoel voor onderzoek en cijfers? En ben je vergevorderd met de opleiding tot RA of afgestudeerd? Dan zijn we naar jou op zoek en ben je welkom in ons team! 

Lopende onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer:

  • Interrnationaal vergelijkend onderzoek bankenresolutie,
  • Sociale zekerheid in tijden van flexiblisering,
  • Gepaste zorg in het basispakket

Lopend onderzoek