Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Rekenkamer Soedan krijgt steun Algemene Rekenkamer

De nationale rekenkamer van Soedan (National Audit Chamber, NAC) en de Algemene Rekenkamer gaan een samenwerkingsverband aan. De midden vorig jaar gevormde overgangsregering in het Afrikaanse land biedt de mogelijkheid om door ondersteuning van de Soedanese rekenkamer een bijdrage te leveren aan de gewenste verbetering van het beheer van publieke middelen in Soedan.  Op 16 januari 2020 is hiertoe in de hoofdstad Khartoem een overeenkomst getekend. Dit gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van de nieuwe minister van Financiën van Soedan.

Rekenkamer Soedan krijgt steun Algemene Rekenkamer

Collegelid Ewout Irrgang ondertekent op 16 januari in Khartoem

Collegelid in buitengewone dienst benoemd

De ministerraad heeft op 13 december 2019 ingestemd met de benoeming van mevrouw drs. J.M.A. Kemna tot lid in buitengewone dienst van het college van de Algemene Rekenkamer.

Collegelid in buitengewone dienst benoemd

Podcast over het werk van de Algemene Rekenkamer

President Arno Visser vertelt over het werk van de Algemene Rekenkamer. “Als ik aan iemand uit het bedrijfsleven uitleg wat wij doen dan zegt diegene: ‘Ah! Dat zijn mensen die mij helpen mijn bedrijfsvoering te verbeteren!’ Als je mensen in de politiek uitlegt wat wij doen, dan denken ze: ''O nee. Daarmee komen we slecht in de krant.'” Toch is het doel van de Algemene Rekenkamer altijd om het functioneren van de overheid te verbeteren. “Niemand leert door fouten te negeren, je leert alleen maar door fouten te erkennen.” Deze podcast gaat over de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt.

Podcast over het werk van de Algemene Rekenkamer

Essay Arno Visser: De verleiding van gratis geld

Net als de afgelopen jaren heeft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, een essay geschreven voor het eerste nummer van dit jaar van Elsevier Weekblad. Miljardenfondsen voor innovaties zijn populair in Den Haag. President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser is kritisch. Is dat geld wel zo ‘gratis’ als wordt gezegd en vergeten we niet het bestaande te onderhouden?

De verleiding van gratis geld

Lopend onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer: 

  • Inzetbaarheid van de politie
  • Cybersecurity grenstoezicht Koninklijke Marechaussee op Schiphol
  • Belastingontwijking
  • Wachttijden in de specialistische ggz
  • Gepaste zorg in het basispakket
  • Sociale zekerheid in tijden van flexibilisering
  • Bijzondere uitkeringen aan Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

Lopend onderzoek