Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Doorlichten autobelastingen nodig

De meeste vrijstellingen, teruggaven en kortingen in de autobelastingen vormen een inbreuk op de twee hoofddoelen van autobelastingen: een stabiele inkomstenstroom en bijdragen aan luchtkwaliteits- en klimaatdoelen. De Algemene Rekenkamer beveelt de staatssecretaris van Financiën aan om deze bijzondere regelingen in de autobelastingen tegen het licht te houden en te heroverwegen als ze geen actuele reden hebben.

Algemene Rekenkamer: doorlichten van vrijstellingen, teruggaven en kortingen in autobelastingen nodig

Cover Autobelastingen

Tweede Kamer volgt aanbeveling voor lid in buitengewone dienst

De Tweede Kamer heeft op 26 november een voordracht van drie personen vastgesteld voor een lid in buitengewone dienst van het college van de Algemene Rekenkamer. De Tweede Kamer heeft de volgorde die de Algemene Rekenkamer op 10 oktober jl. heeft aanbevolen overgenomen. Daarmee staat mevrouw drs. J.M.A. Kemna op 1, mevrouw prof. dr. C.A.R. Hilhorst op 2 en mevrouw drs. G. van Vollenhoven-Eikelenboom op 3.

Tweede Kamer volgt aanbeveling Algemene Rekenkamer voor lid in buitengewone dienst

Journalistiek onderzoek wint Stuiveling Open Data Award

Journalistieke samenwerking tussen Pointer, Reporter Radio (beide KRO-NCRV) en Follow the Money, dat resulteerde in onderzoek naar ‘zorgcowboys’, is beloond met de Stuiveling Open Data Award (SODA) 2019. 

Journalistiek onderzoek wint Open Data Award

Lopend onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer:

  • Inzicht in kosten publieke omroep
  • Uitvoering nationale resolutietaak voor middelgrote en kleine banken
  • Inzetbaarheid van de politie
  • Cybersecurity grenstoezicht Koninklijke Marechaussee op Schiphol
  • Sociale zekerheid in tijden van flexibilisering
  • Belastingontwijking

Lopend onderzoek

Vacature accountant

De Algemene Rekenkamer is structureel op zoek naar accountants met passie voor de publieke sector. Ben jij nieuwsgierig, maatschappelijk betrokken, enthousiast, sociaal, heb je lef en gevoel voor onderzoek en cijfers? En ben je vergevorderd met de opleiding tot RA of afgestudeerd? Dan zijn we naar jou op zoek en ben je welkom in ons team!