Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Toename vrouwen in adviescolleges van de regering stagneert

Het aandeel van vrouwen in adviescolleges van de regering is in de afgelopen tien jaar blijven steken op 38%. Vanaf 2010 is het aandeel leden met een migratieachtergrond gedaald van 10% naar 4% in 2016. De wettelijke bepaling, dat in adviescolleges evenredige deelname van vrouwen en mensen die behoren tot een etnische of culturele minderheid het streven is, leidt tot nu toe niet tot het gewenste effect.

Toename vrouwen in adviescolleges van de regering stagneert

Cover rapport adviescolleges

Uitoefenen budgetrecht parlement: verrijk rijksbegroting

De positie van het parlement kan versterkt worden als ministers in hun begroting en jaarverslag meer informatie geven over de doelstellingen van beleid en bereikte resultaten. Ook als het over zaken gaat waar niet één maar diverse ministers samen voor verantwoordelijk zijn. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in de tweede rapportage Inzicht in publiek geld (de eerste verscheen in de zomer van 2016). Zij geeft handvatten hoe Kamer en kabinet de kwaliteit en informatiewaarde van de rijksbegroting kunnen verbeteren, gebruikmakend van de huidige digitale mogelijkheden.

Uitoefenen budgetrecht parlement: verrijk rijksbegroting

Cover Verantwoord begroten

Aanbeveling Algemene Rekenkamer leidt steeds vaker tot actie minister

Aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer die voortvloeien uit onderzoek zijn steeds vaker voor ministers aanleiding om beleid, of de uitvoering daarvan, aan te passen. Uit een inventarisatie bij alle departementen blijkt dat ministers inmiddels bijna op 80 % van de aanbevelingen toezeggen actie te ondernemen. In 2013 lag deze respons nog onder de 50%.

Aanbeveling Algemene Rekenkamer leidt steeds vaker tot actie minister

Aandachtspunten bij begroting kabinet

In een reeks van brieven wijst de Algemene Rekenkamer het parlement op aandachtspunten bij de ontwerpbegrotingen 2020 van diverse ministers. Op 24 september 2019 zijn de eerste twee brieven naar de Kamer gestuurd en op onze website gepubliceerd, die over de ontwerpbegroting Financiën en Nationale schuld en de ontwerpbegroting BZK, over de hoofdstukken Binnenlandse Zaken, het gemeentefonds en het provinciefonds.

Aandachtspunten bij begroting kabinet

Maak het met open data en win 20.000 euro

Dit jaar wordt voor de vierde keer de Stuiveling Open Data Award (SODA) uitgereikt voor de beste toepassing die gebruikmaakt van open data van de Nederlandse overheid. Dit kan bijvoorbeeld een website of app zijn. De award wordt op 21 november uitgereikt in de LocHal in Tilburg tijdens het event Mindlab – Beyond Media. Het inzenden van toepassingen kan tot en met 20 oktober.

Maak het met open data en win 20.000 euro

Lopend onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer:

  • AOW in verandering
  • Effecten van prikkels in autobelastingen
  • Inzicht in kosten publieke omroep
  • Uitvoering nationale resolutietaak voor middelgrote en kleine banken
  • Sociale zekerheid in tijden van flexibilisering

Lopend onderzoek