Nieuwsbrief Algemene Rekenkamer

Burgers en bedrijven staan niet centraal bij basisregistraties

Het is voor burgers en bedrijven te ingewikkeld om fouten in basisregistraties te corrigeren. Het ontbreekt nog steeds aan een centraal meldpunt waar zij terecht kunnen. Daardoor bestaat er een risico dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd. In een vervolgonderzoek naar basisregistraties brengt de Algemene Rekenkamer in kaart wat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft gedaan met de aanbevelingen uit eerder onderzoek in 2014. De minister van BZK is verantwoordelijk voor het stelsel van basisregistraties.

Burgers en bedrijven staan niet centraal bij basisregistraties

foto cover Grip op gegevens: het stelsel van basisregistraties voor burgers en bedrijven

Huishoudens met kinderen kampen vaker en langer met toeslagschulden

Huishoudens met kinderen en huishoudens met een jaarinkomen tussen circa € 20.000 – € 71.000 (minimum – 2 x modaal) moeten het langst en vaakst te veel ontvangen toeslagen terugbetalen. Vaak volgt de ene terugvordering de andere op, waardoor voor deze groepen afbetaling een langdurige kwestie is. Bij deze huishoudens stapelen zulke toeslagschulden zich ook het meest op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer, waarbij de gegevens zijn geanalyseerd van 7 miljoen huishoudens die in de periode van 2012 tot en met 2017 toeslagen ontvingen voor huur, zorg, kinderopvang en/of kindgebonden budget. 

Huishoudens met kinderen kampen vaker en langer met toeslagschulden

Cover rapport Toeslagen terugbetalen

Belastingdienst boekt resultaten met controle via risicomodellen

Inzet datagedreven selectie van risico’s aangiften alleen in voordeel schatkist

De Belastingdienst slaagt erin geautomatiseerde risicomodellen te ontwikkelen en goed toe te passen bij de controle van belastingaangiften. Zo worden data benut om geautomatiseerd vast te stellen bij welke belastingaangiften de risico’s op fouten het grootst zijn, zodat een belastinginspecteur de aangifte kan corrigeren.

Belastingdienst boekt resultaten met controle via risicomodellen

Beeld: Hollandse Hoogte

Gebruik van data en algoritmes kan onderzoek naar inzet publiek geld verbeteren

Behoort de accountant tot een uitstervend ras? Of helpt de explosieve toename van datagebruik en de inzet van algoritmes juist om de prestaties van overheden en anderen beter in kaart te brengen?  Collegelid Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer roept op 13 juni 2019 tijdens het Cigar Network Congress in Amsterdam op om vooral de kansen te grijpen die nieuwe technologie onderzoekers in de private en publieke sectoren bieden.

Gebruik van data en algoritmes kan onderzoek naar inzet publiek geld verbeteren

Werkconferentie “Revolverende fondsen in zicht”

Op 27 juni organiseert de Algemene Rekenkamer een werkconferentie over revolverende fondsen.  In deze fondsen stort de overheid publiek geld dat dient om projecten met een maatschappelijk doel te financieren. Overheden willen maatschappelijke vraagstukken in toenemende mate samen met anderen oppakken. In deze ontwikkeling past ook het toenemend gebruik van revolverende fondsen bij het Rijk, gemeenten en provincies.  De Algemene Rekenkamer heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over dit onderwerp. Tijdens deze werkconferentie wisselen we kennis en ideeën uit over hoe we informatie van en over revolverende fondsen kunnen verbeteren.

Voor meer informatie en aanmelden:

Revolverende fondsen

Cover rapport Zicht op revolverende fondsen van  het Rijk

Rekenkamer beantwoordt Kamervragen over verantwoordingsonderzoek 2018

De Algemene Rekenkamer heeft schriftelijke antwoorden op vragen van Kamercommissies over het verantwoordingsonderzoek 2018 gepubliceerd.

Verantwoordingsonderzoek

Beeld: Hollandse Hoogte

Lopend onderzoek

Op dit moment doen we onderzoek naar onder meer:

  • Duurzaamheid intensieve veehouderij 
  • Effecten van prikkels in autobelastingen
  • Forfaits in rijksbelastingwetten
  • Diversiteit in vaste adviescolleges
  • Verantwoord begroten
  • AOW in verandering

Lopend onderzoek