‘Niet alleen Binnenhof, ook Huis van Thorbecke aan verbouwing toe’

Niet alleen het Binnenhof moet gerenoveerd worden, ook de inrichting van de Staat is dringend aan verbouwing toe. Dat is de boodschap van de president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser, in een lezing georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens Visser is de bestuurlijke inrichting van Nederland, waarvoor de liberale staatsman Thorbecke in 1848 de fundamenten legde, een doolhof geworden voor de kiezer, de volksvertegenwoordiger en de bestuurder. “Zeker is dat de komende jaren niet alleen aan het Binnenhof gesleuteld kan worden. Het hele Huis van Thorbecke moet aangepakt worden.”

“Het kan nu gebeuren dat een oudere in Oldambt heel andere zorg ontvangt dan een persoon met dezelfde behoeften in Maastricht. Maar let op: innen gebeurt nog steeds centraal. Hoe organiseer je dan controle? Bij welk loket moet de burger daarvoor aankloppen? Daar waar hij betaalt of daar waar hij spendeert? En hoe kunnen we als bestuurders nog rekenen op vertrouwen van de belastingbetaler?”

Visser bood zijn gehoor twee oplossingsrichtingen: bouw een compleet nieuw ‘Huis van Thorbecke’ of, minder radicaal, kies voor restauratie. In beide gevallen is een fundamentele discussie over takenpakketten, beleidsvrijheid, financiering en niet in de laatste plaats verantwoording hard nodig, aldus Visser. De president van de Algemene Rekenkamer betoogde dat wie publiek geld spendeert, ook verplicht is inzicht te geven in de resultaten. “Want of je nu woont in Haarlem, Harlingen of Hoensbroek; als kiezer en belastingbetaler heb je hetzelfde recht op die informatie.”