Ministers schatten inkomsten vaak te laag in

Naast de belastingen kennen ministeries uiteenlopende andere inkomsten. Uit onderzoek dat de Algemene Rekenkamer op 14 september 2017 publiceert blijkt dat ministers deze ontvangsten jaar op jaar te laag inschatten. Over afgelopen jaar vielen deze inkomsten ruim 2 miljard hoger uit tot een totaal van ruim 28 miljard euro.

De hogere inkomsten, bijvoorbeeld uit terugbetaalde studieschulden, teveel uitgekeerde toeslagen, reclame-inkomsten van de publieke omroep, dividend uit staatsdeelnemingen, verkoop van vastgoed en overtollig militair materieel, melden ministers vaak relatief laat aan de Tweede Kamer. Hierdoor heeft de Kamer beperkte invloed of en hoe die extra inkomsten besteed  worden.

Commentaar op evaluatie

Op 4 september heeft de Algemene Rekenkamer een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met een beoordeling van een evaluatie die in opdracht van het Ministerie van Financiën is uitgevoerd. Deze evaluatie is gericht op de fiscale 30 %-regeling voor expats. De Algemene Rekenkamer vindt het positief dat er nu wel een evaluatie is over de regeling voor belastingvoordeel voor bedrijven die medewerkers uit het buitenland aantrekken. In mei 2016 had de Rekenkamer vastgesteld dat het juist aan zulke evaluaties ontbreekt. De conclusies uit de evaluatie acht de Algemene Rekenkamer te stellig op de punten van doelmatigheid en doeltreffendheid.