VN onderstreept belang rekenkamers opnieuw

De VN heeft opnieuw het belang van de rol van onafhankelijke rekenkamers voor goed openbaar bestuur erkend.

De organisatie nam op zijn 69ste Algemene Vergadering een resolutie aan die als doel heeft duidelijk te definiƫren wat de voorwaarden zijn voor effectief handelen van onafhankelijke rekenkamers om duurzame ontwikkeling wereldwijd te bevorderen en bewaken. Deze voorwaarden zijn: onafhankelijkheid en voldoende staf van voldoende niveau. Daarnaast raadt de VN lidstaten aan om het systeem van publieke verantwoording verder te verbeteren.

De resolutie ondersteunt rekenkamers in ontwikkelingslanden en in landen in transitie. In deze landen is het vaak niet vanzelfsprekend dat de verantwoording die een regering aflegt aan de volksvertegenwoordiging wordt gecontroleerd door een onafhankelijke rekenkamer. De Algemene Rekenkamer ondersteunt een aantal rekenkamers bij hun werkzaamheden in internationale projecten.

De nieuwe resolutie is een vervolg op de in 2011 aangenomen resolutie over het belang van onafhankelijke rekenkamers.