Hongaarse onderscheiding

President Saskia J. Stuiveling van de Algemene Rekenkamer heeft de Hongaarse onderscheiding Hagelmayer Award gekregen.

Zij kreeg deze onderscheiding vanwege de jarenlange ondersteuning door de Algemene Rekenkamer van de Hongaarse nationale rekenkamer. De Hagelmayer-prijs wordt uitgereikt aan personen en organisaties die zich sterk maken voor een efficiënte inzet van publieke middelen. Ook twee Hongaren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de nationale rekenkamer zijn gelijktijdig onderscheiden.

De Nederlandse zusterorganisatie heeft de State Audit Office of Hungary in de periode 2007-2009 bijgestaan om gericht onderzoek naar integriteit te doen. Dit heeft onder meer tot de Integrated Corruption Analysis Map geleid (in kaart gebracht met behulp van GIS-instrumentarium).

Verder wijst de Hongaarse rekenkamer op het belang van het EU-trendrapport dat de Algemene Rekenkamer al jaren op rij uitbrengt en dat ontwikkelingen en geldstromen in de Europese Unie en de onderscheiden lidstaten in kaart brengt. Het heeft de Hongaarse rekenkamer tot onderzoek geïnspireerd naar de besteding van EU-fondsen in dit land. Het gesprek hierover wordt voortgezet, net als over innovatie bij onderzoekstechnieken.

De onderscheiding is op 7 februari in Boedapest aan president Stuiveling uitgereikt door László Domokos, president van de Hongaarse rekenkamer.