Inzicht Tweede Kamer in gevolgen bezuinigingen beperkt

Tweede Kamer en kabinet moeten alert zijn op het stapelen van bezuinigingen bij uitvoeringsorganisaties.

Achtereenvolgende kabinetten kondigden efficiencykortingen, taakstellingen en generieke bezuinigingen aan. Uitvoeringsorganisaties zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Nationaal Archief (NA) geven aan dat zij hierdoor de uitvoering moeten versoberen en in een enkel geval wettelijke taken niet meer volledig kunnen uitvoeren. De Tweede Kamer heeft volgens de Algemene Rekenkamer beperkt inzicht in deze gevolgen van bezuinigingen. Daardoor vindt niet altijd  politieke weging van gevolgen voor de uitvoering van beleid plaats. Dat blijkt uit een inventarisatie bij 22 uitvoeringsorganisaties. Het rapport en de 22 factsheets met daarin informatie per uitvoeringsorganisatie zijn op 24 januari 2013 gepubliceerd.