Kans op betere prestaties in strafrechtketen

Minister moet nadrukkelijker regie voeren: van melding tot uitvoering straf.

De minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) is verantwoordelijk voor het proces van opsporing, vervolging, berechting en straffen. Hij kan in dat proces meer bereiken door betere informatievoorziening en betere regie. Uit onderzoek blijkt dat de partijen in de strafrechtketen niet weten hoeveel gewelds- en vermogensmisdrijven tegen de regels in blijven liggen of niet worden behandeld. Ook komen situaties voor waarin door politie en Openbaar Ministerie (OM) veel tijd wordt gestoken in zaken die uiteindelijk geen afronding krijgen. Bovendien  is niet bekend hoeveel en wat voor soort zaken het OM terugstuurt naar de politie en wat er met deze zaken gebeurt. Daarnaast worden gevangenisstraffen vaak niet uitgezeten en boetes niet geïncasseerd. Met goede informatie en meer regie van de minister kunnen de prestaties in de strafrechtketen worden geoptimaliseerd. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Prestaties in de strafrechtketen’, dat op 29 februari 2012 is gepubliceerd.