WIA-uitkeringen onder de loep
De overheid geeft elk jaar ongeveer € 10 miljard uit aan WIA-uitkeringen voor mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geworden. In juni 2024 werd bekend dat vanaf 2020 meer fouten worden gemaakt bij deze uitkeringen. UWV heeft mogelijk tienduizenden mensen een te hoge of te lage uitkering gegeven. Dit kan voor hen nadelige gevolgen hebben voor hun bestaanszekerheid. Interne signalen over deze fouten zijn onvoldoende opgevolgd. Hierdoor zijn deze fouten niet op tijd hersteld en zijn ook te weinig maatregelen genomen om deze fouten in de toekomst te voorkomen. De Algemene Rekenkamer heeft ingestemd met het verzoek van de minister van SZW om hier onderzoek naar te doen.
Wat onderzoeken we?
Het onderzoek wordt in twee delen uitgevoerd:
- Het eerste deel: we gaan na hoeveel WIA-uitkeringen vanaf 2020 onjuist zijn en welke gevolgen dit heeft voor deze mensen. We onderzoeken de oorzaken hiervan en de tekortkomingen in de manier waarop UWV de kwaliteit bewaakt van de beoordeling van arbeidsongeschiktheid en het berekenen van uitkeringen;
- Het tweede deel: we gaan na waardoor signalen over onjuiste uitkeringen onvoldoende zijn opgevolgd. Wie wist hiervan en op welk moment? En waarom is niet eerder ingegrepen? De minister van SZW hoort er op toe te zien dat UWV haar taken goed uitvoert. Daarom onderzoeken we ook of de minister dit goed genoeg doet en wat hierin beter kan.
Waarom onderzoeken we dit?
Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering moeten erop kunnen vertrouwen dat ze op tijd krijgen waar ze recht op hebben, niet te veel ontvangen en niet te weinig. Als de overheid daarin fouten maakt, dan is het noodzakelijk dat hiervan tijdig wordt geleerd om te voorkomen dat meer mensen in de problemen komen. We willen lessen trekken uit wat is gebeurd om daarmee bij te dragen aan een beter presterende overheid: voor UWV, de minister van SZW, het parlement, en andere partijen die betrokken zijn bij het functioneren van de overheid.
Bijdragen aan dit onderzoek?
De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.
We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.