Focus op huisartsentekort
De vergrijzing van de Nederlandse bevolking, de groeiende zorgvraag en de tekorten aan personeel zetten de zorg onder druk. De huisarts vormt de basis voor onze gezondheidszorg. De huisarts vervult bovendien een zogenoemde ‘poortwachterfunctie’: als patiënten geholpen worden door de huisarts kan specialistische (duurdere) zorg vaak voorkomen worden. Het is van groot belang dat iedereen in Nederland toegang heeft tot een huisarts. Voor 2024 worden de uitgaven aan huisartsenzorg op € 5,4 miljard geschat.
In april 2024 stelde de minister voor Medische Zorg naar aanleiding van Kamervragen dat er geen landelijk tekort aan huisartsen is. Wel gaf de minister aan dat er regionale verschillen bestaan in de beschikbaarheid van huisartsenzorg. Kennis- en koepelorganisaties zoals het Nivel en de Landelijke Huisartsenvereniging wijzen erop dat er wel degelijk een huisartsentekort is en verwachten in de toekomst een groter tekort. Ook zien we dat huisartsenpraktijken soms een patiëntenstop hanteren. Commerciële organisaties zoals het recent failliet verklaarde Co-Med nemen vaker huisartsenpraktijken over.
Waarom onderzoeken we dit?
De verschillende bronnen geven geen eenduidig beeld over het al dan niet bestaan van een huisartsentekort. Hierbij is het onduidelijk op basis waarvan de minister voor Medische Zorg concludeert dat er geen sprake is van een landelijk huisartsentekort.
Wat onderzoeken we?
In dit onderzoek richten wij ons op de vraag of er een huisartsentekort is. Dit doen wij door de cijfers die de minister van VWS gebruikt voor de verhouding tussen vraag en aanbod van huisartsenzorg te analyseren en die te vergelijken met cijfers uit andere bronnen. Hierbij betrekken we – naast de landelijke cijfers –de regionale spreiding en patiëntenstoppen bij huisartsenpraktijken in ons onderzoek. We onderzoeken ook wat de prognoses van vraag en aanbod van huisartsenzorg zijn en hoe deze op elkaar aansluiten. Aanvullend onderzoeken we welke oorzaken voor het mogelijke huisartsentekort bekend zijn en brengen we in kaart welke maatregelen de minister van VWS treft om het mogelijke huisartsentekort tegen te gaan of te voorkomen.
Focusonderzoek
Dit onderzoek voeren we uit in de vorm van een focusonderzoek. Een focusonderzoek is een manier om snel onderzoeksresultaten te kunnen delen door middel van een kort, feitelijk en helder rapport met een afgebakende vraagstelling en zonder oordelen en aanbevelingen. Het onderzoek kent hierdoor een korte doorlooptijd. Zie voor meer informatie: Focusonderzoek.
Bijdragen aan dit onderzoek?
De Algemene Rekenkamer nodigt u van harte uit om informatie te delen die wij kunnen gebruiken bij ons onderzoek. We stellen uw bijdrage, mededelingen of ervaringen over dit onderwerp dan ook op prijs. Informatie kunt u delen door een mail te sturen naar bijdrage@rekenkamer.nl.
We nemen alle bijdragen in overweging en zullen deze met zorg behandelen. Houd er wel rekening mee dat u niet automatisch feedback ontvangt over uw bijdrage.